Η δραση της ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ* του Συλ Εθελ. ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ με τίτλο: '' ΜΑΘΑΙΝΩ να ΣΤΗΡΙΖΩ τον ΆΝΘΡΩΠΟ - ΠΡΟΑΣΠΙΖΩΝΤΑΣ το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ " συνεχίζεται με ΣΧΟΛΕΙΑ * ΜΑΘΗΤΕΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Ψάχνουμε ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ με ...ΚΑΡΔΙΑ!!! ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ & ΠΡΟΑΣΠΙΣΤΕΣ ΑΞΙΩΝ !!! αν νομίζεις πως το ...έχεις & το...θέλεις, έλα μαζί μας να ΠΡΟΑΣΠΙΣΟΥΜΕ Αξίες Ζωής!!!
Έχουμε την ΔΥΝΑΜΗ & την διάθεση να ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ !!! αν ΕΙΔΕΣ ΚΑΤΙ ? ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ? ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΌ ? ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ με τη ΦΥΣΗ & το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ? πεσ' το μας - φωτογράφισε το ( στείλ' το μας έστω ανώνυμα ) Η Νομική εθελοντική μας ομάδα ** ...ΓΝΩΡΙΖΕΙ πως θα παρέμβει !!! " proaspizo@yahoo.gr -- 6987121250

Κάνε ένα κλικ παρακάτω και .....άκουσε ενώ ενημερώνεσαι απο το επίσημο BLOG του Συλ. Εθλ . ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ για τις δράσεις του !!!

ΡΑΔΙΟ WEB ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

ΝΕΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ''

Σύλλογος ενεργών εθελοντών ''ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ''

Αργυρούπολη, 28 Ιουλίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 154

                                                                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το νερό δεν πωλείται


Επανερχόμαστε - και όχι χωρίς λόγω - με νεότερο δελτίο τύπου θυμίζοντας σε όλους πως Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα! Οι νομοθεσίες που προτείνονται στην ΕΕ αλλά και εθνικά θα πρέπει να προασπίζουν και να διασφαλίζουν απολύτως  το ανθρώπινο δικαίωμα ολων να εχουν πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα καθαρού-πόσιμου νερού και σε ελεγχόμενο δίκτυο αποχέτευσης. Δικαιώματα επίσημα αναγνωρισμένα, από τον Ο.Η.Ε. για την υγεία και την ανάπτυξη ολων των λαών .

Ο σύλλογος εθελοντών ‘’ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ’’  συμμετέχει, ενεργά σε Πρωτοβουλίες Πολιτών , που  παρακολουθούν το θέμα και ενημερώνεται συνεχώς για την πορεία του, παρεμβαίνοντας συλλογικά και προσωπικά σε εθνικές και Ευρωπαϊκές  Επιτροπές θυμίζοντας τους πάντα  την ανάγκη του δικαιώματος όλων , για καθαρό νερό και για υγιεινή -ελεγχόμενη - αποχέτευση.

Μεταξύ άλλων ο ‘’ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ’’ συνεχίζει να  στηρίζει ενεργά την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και για το δικαίωμα στο νερό που δρα ως εργαλείο πρότασης και παρέμβασης  στην Ευρώπη, που από την 1η Απριλίου 2012  με ομάδες – μέλη Ευρωπαίων πολιτών και αγωνίζεται, για την αναγνώριση του ανθρώπινου δικαιώματος, στο νερό.

Δυστυχώς  σήμερα, ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να εντάξει και το …νερό σε μια ενιαία ελεγχόμενη κερδοσκοπική  αγορά όπως  εχει εφαρμόσει και σε ένα πλήθος άλλων αγαθών και υπηρεσιών. Όμως το νερό δεν μπορεί να θεωρείται   εμπόρευμα, αλλά   ζωτικό δημόσιο & φυσικό αγαθό, που πρέπει να διαφυλαχθεί  όπως  έχουν αποδεχθεί  τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι διεθνείς οργανισμοί 

Σε αυτή την συλλογική προσπάθεια - παρέμβασης  μαζί με πολλούς άλλους φορείς και πολίτες  απαιτούμε :
1.    Τα θεσμικά όργανα και τα κράτη-μέλη Ε.Ε. να είναι υποχρεωμένα να εξασφαλίζουν ύδρευση και αποχέτευση, για όλους τους πολίτες.
2.    Η υδροδότηση και η διαχείριση των υδάτινων πόρων να αψηφούν τους «κανόνες της εσωτερικής αγοράς» και να απαγορεύεται η απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών ύδρευσης.
3.    Η Ε.Ε. να εντείνει τις προσπάθειές της, για να έχουν όλοι πρόσβαση, σε ύδρευση και αποχέτευση.

       Για τους λόγους αυτούς, εμείς συνεχίζουμε να στηρίζουμε την πρωτοβουλία  του ΚΕ.Π.ΚΑ. (ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ) και να προτρέπουμε  τους πολίτες της Ελλάδας να υπογράψουν,  την  ΜΗ  ιδιωτικοποίηση της  Ε.Υ.Δ.Α.Π. της Ε.Υ.Α.Θ. και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών του νερού στη χώρα μας .
Ήδη κατ εντολή,  κάθε γεώτρηση, δεξαμενή, πηγάδι ή και φυσική πηγή νερού έχει ή θα πρέπει να έχει χαρτογραφηθεί άμεσα στον ειδικό πίνακα του νερού κάθε χώρας και να κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση  
       Επειδή το νερό , η διαχείριση και ο έλεγχος του είναι ο κυριότερος και ο πιο ζωτικός πλούτος κάθε χώρας ας   αγωνιστούμε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε οι κερδοσκόποι και τα μνημόνια να μείνουν μακριά από νερό.
              Η  ιδιωτικοποίηση του νερού έδειξε ήδη  το άσχημο πρόσωπο της στους                     πολίτες, σε  Λονδίνο, Παρίσι και  άλλες πόλεις και χώρες, αυτό μας δείχνει και                το δρόμο γιατί θα πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα  και να είμαστε   
              ενεργά παρόν  για την αποτροπή τέτοιων κερδοσκοπικών σχεδίων.

Υπογράφουμε και στηρίζουμε την πρωτοβουλία των πολιτών, μέσω της ιστοσελίδας του ΚΕ.Π.ΚΑ., όπου στη δεξιά πλευρά, έχουμε αναρτήσει «κουμπί», ή απευθείας, στη διεύθυνση (http://www.right2water.eu/el)

Τα μέλη & Το Δ/Σ του συλλόγου εθελοντών ‘ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ’’




Στο εδώλιο για Ρύπανση αλλά με ... καθυστέρηση


Ο σύλλογος εθελοντών ''ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ'' σας ενημερώνει για ρύπανση και καταγγελίες στην περιφέρεια της Εύβοιας 


apovlitaΎστερα από αναβολή που πήραν την Παρασκευή  18/7,  θα καθίσουν στις 25/1/2015 στο εδώλιο   κατηγορούμενοι οι υπεύθυνοι τριών Βιομηχανιών στον όρμο Μικρό Βαθύ της Αυλίδας.
Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ύστερα από έλεγχο που έκανε το 2010 στις τρεις Βιομηχανίες, συνέταξε πόρισμα που, μαζί με τις καταγγελίες των κατοίκων, συνετέλεσαν ώστε να ασκηθεί η ποινική δίωξη.
Πρόκειται για την Βιομηχανία «Ναυπηγεία Χαλκίδας», η οποία αποθήκευε υπαίθρια απόβλητα αμμοβολής που είναι «επικίνδυνα και τοξικά», και διοχέτευε στη θάλασσα λύματα που δεν είχε επεξεργαστεί βιολογικά.
Επίσης η Βιομηχανία «Νεοχημική» δεν απέτρεψε την εκροή ρυπασμένων από την Επιχείρηση υδάτων και εναπόθεσε χημικά προϊόντα υπαίθρια, με άμεση απειλή της δημόσιας υγείας.
Τέλος η Βιομηχανία «ΙΝΤΕΡΚΕΜ» διώκεται ποινικά για την διαχείριση επικίνδυνων υγρών αποβλήτων χωρίς άδεια και την παράνομη αποθήκευσή τους, την διοχέτευση στην θάλασσα άλλων υγρών αποβλήτων και για την έλλειψη μηχανολογικού εξοπλισμού για τον περιορισμό των καυσαερίων.
Επίσης η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος επέβαλε πρόστιμα 373.450 ευρώ σε 12 Επιχειρήσεις για παραβάσεις Διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών, αστικών και άλλων αποβλήτων, υπερβάσεις τιμών εκπομπών, παράνομη διάνοιξη δρόμου και μη τήρηση περιβαλλοντικών όρων.
Μεταξύ των παραβατών είναι το Κέντρο Υγείας Κω (λειτουργούσε χωρίς περιβαλλοντική άδεια), Επιχείρηση Οχημάτων Τέλους Ζωής (χωρίς Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και χωρίς Διαχειριστικό Σχέδιο Αποβλήτων), Επιχείρηση σκράπ (χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση), Εταιρεία κεραμοποιϊας, Επιχείρηση Οικοδομικών Υλικών και ένας Δήμος που δεν είχε αποκαταστήσει Ανενεργούς Χώρους Ανέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ).
Τέλος το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θήβας επέβαλε «βαριά» πρόστιμα σε 7 Βιομηχανίες :
  1. AlumincoΑ.Ε. :  φυλάκιση 3 ετών και πρόστιμο 30.000 €
  2. ICRΙωάννου :  φυλάκιση 6 μηνών και πρόστιμο 10.000 €
  3. Γαλβανιστήρια Ελλάδος :   φυλάκιση 6 μηνών και πρόστιμο 10.000 €
  4. ViometaleΑ.Ε. :   φυλάκιση 1 έτους και πρόστιμο 15.000 €
  5. Βαφική Α.Ε. :  φυλάκιση 6 μηνών και πρόστιμο 1.000 €
  6. Ε.Α.Β. Α.Ε. :   φυλάκιση 1 έτους και πρόστιμο 20.000 € (αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά)
  7. BLKΒιομηχανία Αλουμινίου Α.Ε. :  φυλάκιση 6 μηνών και πρόστιμο 2.000 €
Το ΠΑΚΟΕ το 2008 πραγματοποίησε εκτενή έρευνα η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Νομαρχία Εύβοιας και αφορούσε την απογραφή των πηγών ρύπανσης. Μεταξύ αυτών ήταν και οι προαναφερόμενες βιομηχανίες. Φαντασθείτε ότι πέρασαν οκτώ χρόνια για να αποφανθεί η Δικαιοσύνη κατά πόσον οι υπεύθυνοι των Βιομηχανιών αυτών που αποδεδειγμένα ρυπαίνουν θα τιμωρηθούν η όχι.
Αυτά είναι τα χάλια μας και μετά διαμαρτυρόμαστε ότι κόβονται μισθοί στους δικαστές και κάτι τέτοια.
Αίσχος κύριοι της όποιας εξουσίας.

ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΑς

Λίστα  καρκινογόνων τροφών που καταναλώνουμε 

Προτηγανισμένες πατάτες
Premier Exif JPEG
Ποπ κορν
PopcornKernel
Γενετικά Μεταλλαγμένοι Οργανισμοί (GMOs)
Επεξεργασμένα κρέατα
sausages
Σολομός ιχθυοτροφείου
salmon_fillet
Πατατάκια
potato-chips-fd-md
Επεξεργασμένο αλεύρι
flour
Προϊόντα τύπου κόλα
cola2liter
Μη οργανικά φρούτα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ

Ο σύλλογος εθελοντών ''ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ''

 παρεμβαίνει  και για το Πόρτο Χέλι

Επισκεφθήκαμε το όμορφο Πόρτο Χέλι και απογοητευτήκαμε βλέποντας ... ακατάλληλες  εικόνες για την ποιότητα και την αισθητική της πόλης
Ενημερωθήκαμε    πως εβδομάδες τώρα  εν μέσω καλοκαιριού , τα απορριμματοφόρα του Δήμου στο  Πόρτο Χέλι  δεν λειτουργούν, έτσι μια όμορφη   τουριστική πόλη να θυμίζει,  απέραντη χωματερή. Τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών αποτελούν εστίες μόλυνσης, καθώς τρωκτικά και κουνούπια,  που έχουν κάνει πολύ έντονη την εμφάνισή τους, με σοβαρό κίνδυνο  μετάδοσης ασθενειών. Η δυσοσμία επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και την αρνητική εικόνα στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες, πολλοί από τους οποίους, από τα κότερά τους στην παραλία, έχουν σαν θέα τους τεράστιους όγκους σκουπιδιών.
 Εμείς αποστέλλουμε ανοικτή επιστολή στο Δήμο για την άμεση αποκατάσταση της καθαριότητας και της υγιεινής αισθητικής της πόλης, ενω ενημερώνουμε σχετικά και  την αρμόδια υπηρεσία  ΥΠΕΚΑ και το Υπουργείο Υγείας . Ταυτόχρονα  καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν και τα σημεία κολύμβησης της περιοχής για την καταλληλότητα τους διοτι εξ οσων μαθαίνουμε πολλές απο αυτές εμπεριέχουν  κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους  περαν  ορίων  .
Μαθαίνουμε πως το θέμα δεν είναι πρωτόγνωρο στο Πόρτο Χέλι. 
Να ενημερώσουμε πως για μια ακόμη φορά .  έχει παρέμβει ουσιαστικά και το ΠΑΚΟΕ 

Η γνωστή !!! ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ''Ε'' που κρύβετε σε ότι τρώτε & πίνετε , και μπορεί να σας ...στείλει

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΊΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ & ΔΙΑΒΆΣΤΕ τα συστατικά του & τα Ε που περιέχει - 

διαγράψτε το αμέσως απο τον καταναλωτικό σας κατάλογο  

(προσοχή πολλά προϊόντα παρανόμως υποκρύπτουν πολλά απαγορευμένα συστατικά και Ε , αν διαπιστώσετε  την παραμικρή ενόχληση απο κάποιο προϊόν αναφέρτε το στις αρμόδιες υπηρεσίες και σταματήστε την κατανάλωση του ) 
 ΚΕ.Π.ΚΑ. στο 2310233333. ----  ινκα  210 9577422 ----   καταγγελίες 1520 
Π-ΑΕ102Ταρτραζίνη
ΠΕ104Κιτρίνη της Κινολίνης
ΑΕ110Κίτρινο πορτοκαλί S
ΠΕ120Κοχενίλη, Καρμικό Οξύ
Π-ΑΕ122Αζωρουμπίνη, Καρμοϊζίνη
Π-ΑΕ123Αμαράνθη
Π-ΑΕ124Ερυθρό της Κοχενίλης Α
Π-ΚΕ127Ερυθροζίνη
Π-ΚΕ128Ερυθρό 2 G
Π-ΑΕ131Μπλε παντεντέ V
Π-ΑΕ132Ινδικατίνη
ΠΕ133Λαμπρό κυανό FCF
ΠΕ151Λαμπρό μαύρο ΒΝ
ΚΕ153Φυτικός ΆνθρακαςΚ
Π-ΚΕ154Καστανό FK
ΠΕ155Καστανό ΗΤ
ΑΕ160(β)Ανατομπιξίνη, Νορμπιξίνη
ΝΕ173Αργίλιο
ΑΕ175Χρυσός
Π-ΑΕ210Βενζοϊκό Οξύ
Π-ΑΕ211Βενζοϊκό Νάτριο
Π-ΑΕ212Βενζοϊκό Κάλιο
Π-ΑΕ213Βενζοϊκό Ασβέστιο
Π-ΑΕ214Π-Υδροξύβενζοϊκός Αιθυλεστέρας
Π-ΑΕ215Άλας Νατρίου του Υδροξυβενζοϊκού Αιθυλεστέρα
Π-ΑΕ216Π-Υδροξυβενζοϊκός Προπυλεστέρας
Π-ΑΕ217Άλας Νατρίου του Υδροξυβενζοϊκού Προπυλεστέρα
Π-ΑΕ218Π-Υδροξυβενζοϊκός Μεθυλεοτέρας
Π-ΑΕ219Άλας Νατρίου του Π-Υδροξυβενζοϊκού Μεθυλεστέρα
Π-ΑΕ220Διοξείδιο του Θείου
Π-ΑΕ221Θειώδες Νάτριο
Π-ΑΕ222Όξινο θειώδες Νάτριο
Π-ΑΕ223Διθειώδες Νάτριο
Π-ΑΕ224Διθειώδες Κάλιο
Π-ΑΕ226Θειώδες Ασβέστιο
Π-ΑΕ227Όξινο θειώδες Ασβέστιο
ΠΕ249Νιτρώδες Κάλιο
Π-ΚΕ250Νιτρώδες Νάτριο
Π-ΚΕ251Νιτρικό Κάλιο
Π-ΚΕ252Νιτρικό Κάλιο
ΝΕ261Οξικό Κάλιο
Π-ΑΕ310Γαλλικός Προπυλεστέρας
Π-ΑΕ311Γαλλικός Οκτυλεστέρας
Π-ΑΕ312Γαλλικός Δωδεκυλεστέρας
ΠΕ320*Βούτυλο- Υδρόξυ- Ανισόλη
ΠΕ321**Βούτιλο- Υδροξύ- Ανισόλη
ΝΕ336Τρυγικό Μονοκάλιο, Τρυγικό Δικάλιο
ΚΕ407Καραγενάνη
ΑΕ414Αραβικό Κόμμι
ΝΕ510Χλωριούχο Αμμώνιο
ΝΕ514Θειϊκό Νάτριο
ΝΕ518Θειϊκό Μαγνήσιο
ΝΕ541Φωσφορικό Αργιλονάτριο
ΠΕ621Όξινο Γλουταμινικό Νάτριο
ΝΕ623Διοσόξινο Γλουταμινικο Ασβέστιο
Π-ΑΕ627Γουανυλικό Δινάτριο
Π-ΑΕ631Ινοσινικό Δινάτριο
Π-ΑΕ635Ριβονονουκλεστιδικό Νάτριο
Πηγή:Ένωση Καταναλωτών «Η Ποιότητα στις Τροφές» * ή ΒΗΑ ** Ή ΒΗΤ
Επεξηγήσεις:Π=επικίνδυνα για παιδιά, Α=αλλεργίες, Κ=Πιθανότητες καρκίνου, Ν=προβλήματα σε νεφροπαθής ηπατοπαθείς.

ΠΡΟΣΟΧΗ & ΑΠΟ ΤΑ ...ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΑ & ΑΠΟ ΤΟΝ ...ΗΛΙΟ

Αντιηλιακά – Έρευνα

Posted by 

antiliako-06Το αντιηλιακό μας προστατεύει από τον ήλιο ή είναι επικίνδυνο;

H προστασία μας από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο με τη χρήση αντηλιακών προϊόντων είναι επιβεβλημένη την περίοδο του καλοκαιριού που θεωρείται ως η καλύτερη εποχή του χρόνου κατά πολλούς εδώ στην Ελλάδα, μιας και έχουμε το καταλληλότερο κλίμα και μέρη (νησιά, παραθαλάσσιες τοποθεσίες) για να απολαμβάνουμε τον ήλιο και τη θάλασσα. Κατά πόσο κινδυνεύουμε από τον ήλιο; Είναι κατάλληλα για όλους τα αντηλιακά που κυκλοφορούν στην αγορά; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα πιθανόν να σας απασχολούν πριν πάτε για μπάνιο ή επισκεφτείτε μια παραλία με την οικογένεια σας. Το σίγουρο είναι ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει έλεγχος των αντηλιακών προϊόντων και οι εταιρίες που τα διαθέτουν στην αγορά αρκεί να γνωστοποιήσουν τη κυκλοφορία τους στον ΕΟΦ (Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων). Κανένας ποτέ δεν ελέγχει εάν πράγματι περιέχουν τις ουσίες που αναγράφουν στη συσκευασία τους! Επαφιέμεθα στην επιχειρηματική σοβαρότητα των εταιριών.

Αντηλιακά με ευρωπαϊκές προδιαγραφές

Στο πλαίσιο των ερευνών που διεξήχθησαν με αντικείμενο την αντηλιακή συμπεριφορά η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε μια σύσταση με την οποία θα παρέχει καθοδήγηση στη βιομηχανία καλλυντικών όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα και τους ισχυρισμούς των αντηλιακών προϊόντων.

Η σύσταση της Ε.Ε. αναφέρει ότι τα αντηλιακά προϊόντα θα πρέπει:

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

ΕΦΗΒΟΣ ΝΑΙ !!! ΕΠΙΠΌΛΑΙΟΣ ΟΧΙ ??? και το... καλοκαίρι στη θάλασσα

Η ομάδα διάσωσης του συλλόγου εθελοντών «ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ »   ό,τι εστί, αξία ζωής !!!
 σας ενημερώνει :


      Οδηγίες  για έφηβους και νέους σχετικά με το νερό .  Η κολυμβητική δραστηριότητα των εφήβων  στη θάλασσα , σε λίμνες, ποτάμια ακόμα και σε πισίνες  χωρίς ναυαγοσώστη ή ειδικούς γνώστες του περιβάλλοντος μπορεί να αποβεί μοιραία αν ξεφύγουν από τα όρια ασφαλειας  και  τους  απαράβατους κανονες κολύμβησης .
Για να αποφευχθεί ότι δυσάρεστο ή και μοιραίο  θυμίζουμε και ενημερώνουμε μερικούς βασικούς κανονες που θα πρέπει να γνωριζουμε και να τηρούμε αυστηρά όλοι,  ιδιαίτερα δε οι έφηβοι λόγω του αυθόρμητου και του ριψοκίνδυνου της ηλικίας τους .
 
Γνωρίστε τους κινδύνους και τους κανόνες :

1.    Δεν κολυμπώ ποτέ μα  ποτέ με γεμάτο στομάχι  χρειάζονται τουλάχιστον 3 τουλάχιστον ώρες από το τελευταίο γεύμα ακόμα κι αν ήταν  ελαφρύ
2.    Δεν κολυμπώ όταν δεν αισθάνομαι απολύτως καλά
3.    Δεν υπερβάλω ποτέ των κολυμβητικών μου δυνατοτήτων ή επιστροφή παντα είναι δυσκολότερη
4.    Δεν αδιαφορώ με τα στοιχεία της φύσης (μεγάλο κυματισμό-αέρα-καταιγίδα κτλ )
5.    Γνωρίζω πως το Κρύο νερό και τα ρεύματα μπορουν  να εξουδετερώσουν  τις ικανότητες μου ακόμη και αν γνωρίζω   καλό κολύμπι φαινόμενο συνήθη για κολύμβηση σε ποτάμια κτλ
6.    Δεν κάνω ποτέ βουτιές σε ρηχά  νερά  και  σε σημεία που δεν γνωρίζω πολύ καλά τον πυθμένα τους
7.    Το Αλκοόλ και τα ναρκωτικά με την κολύμβηση είναι στοιχεία αντίθετα εκτός της υποθερμίας που προκαλούν δημιουργούν κρίσεις πανικού, εξάντληση  και  πνιγμό
8.      Αποφεύγω να κολυμπώ βράδυ και σε άγνωστο περιβάλλον,  αν το κάνω είμαι  ιδιαίτερα προσεκτικός
9.    Μαθαίνω τρόπους διάσωσης και Δεν  καθυστερώ να ζητήσω βοήθεια ή να δώσω την βοήθεια μου  σε περίπτωση ανάγκης, όταν δεν γνωρίζω ούτε καν πως θα αντιδράσω σε δύσκολες καταστάσεις είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός σε ότι επιλέγω να κάνω για να διασκεδάσω
10. Μην κολυμπάτε σε πισίνες που δεν εχουν πιστοποίηση  ασφάλειας & καταλληλότητας – ελέγχετε παντα την αναρροφητική αποχέτευση της πισίνας και  το κάλυμμα που πρέπει να εχει απαιτήστε στο χώρο να υπάρχουν ελεύθερα σωσίβια.
11. Προτιμάτε να κολυμπάτε σε ελεγχόμενους και  ασφαλείς χωρους
12. Ρωτήστε για τα πιθανά ρεύματα που δημιουργούνται στην περιοχή που θα κολυμπήσετε ειδικα αν υπάρχουν στην περιοχή βράχια ή θαλάσσια σκαλοπάτια
13. Μην κολυμπάτε βαθύτερα από τη μέση σας αν υπάρχουν …προβατάκια στη θάλασσα
14. Μην θεωρείτε ότι έχοντας μαζι σας ένα σωσίβιο ή υποστηρικτικό κολυμβητικής διάσωσης θίγεται η προσωπικότητα  σας
15. Να θυμάστε πως ένας πνιγμός είναι κατά 99% αθόρυβος, ίσως αντιληφτείτε  έγκαιρα  την στιγμιαία κρίση πανικού πριν από αυτόν


ΑΡΊΘΜΗΣΗ ΣΕΛΙΔΩΝ